Geen klachten, toch dezelfde afwijkingen?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Mensen zonder klachten hebben precies dezelfde afwijking als jou. Hoe kan dat?

Een tijdje geleden kwam ik een post tegen van Lee Higginbotham. Verschillende onderzoeken laten zien dat er een hoog percentage afwijkingen wordt gevonden met behulp van scans, bij patiënten die totaal geen pijn hadden.

Uitpuilende ruggenwervels, slijtage aan de rug, kraakbeenschade, meniscusscheur, zenuwbeklemming, labrum letsel, mortons neuroom, enkelbandletsel. Dit zijn slechts enkele van de gevonden afwijkingen bij het analyseren van asymptomatische patiënten (patiënten zonder klachten) door middel van een MRI-scan, echo en kijkoperatie.

Ik geloof al langer dat het zien van een afwijking niet altijd jouw klachten hoeft te verklaren.  Dit onderzoek bevestigt dit nogmaals voor mij.
Ik geloof in de medische wetenschap, maar waar ik niet in geloof is het protocolleren van een oplossing van een klacht. Iedereen heeft zijn eigen klacht, eigen verhaal en eigen onderliggende oorzaak.

Misschien heb je wel gehoord dat je er mee moet leren leven, dat je je niet zo aan moet stellen omdat er niets te vinden is, of dat het nog wel heel lang kan duren voordat het overgaat en je wekelijks trouw je behandelingen denkt te moeten volgen. Het kan ook zo zijn dat er tegen jou is gezegd “U heeft slijtage en hier is echt niets meer aan te doen” of “We moeten uw botten vastzetten”.

Het is allemaal heel lief bedoelt, maar weet dat jouw pijn ECHT is! Maar weet ook dat de oorzaak wellicht heel ergens anders zit.

geen klachten wel afwijkingen

Benieuwd naar de onderzoeken, en wil je deze lezen? Hier vind je de links:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25584950

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21940544

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25636988

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25430861

http://bjsm.bmj.com/content/early/2018/06/09/bjsports-2018-099257

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22835390

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2473011417S000311