skip to Main Content
Connecting Footsteps, Hoeksche Waard Linda van der Helm 06 4039 9279
Hoe Het Hebben Van Controle Mijn Herstel In De Weg Zat

Hoe het hebben van controle mijn herstel in de weg zat

Waarom heb ik deze blessure en hoe kom ik er zo snel mogelijk van af? Dat zijn de twee vragen die je gelijk hebt als je weer bent getroffen. Ik heb het overbelast, ik neem even rust en dan kan ik er daarna wel weer tegen aan. Die weken dat je thuis zit kun je niet bewegen en voelt je hierdoor beperkt, eenzaam of gefrustreerd.

Heel herkenbaar, dat dat deed ik ook! Als ik een blessure had, deed ik er gelijk alles aan om er zo snel mogelijk weer van af te komen. Ik belde de fysio, oefende me rot en nog had ik geen resultaat. Zeker met mijn analytische vermogen, wat ik nodig had in mijn beroep als podotherapeut, vond ik het nog extra frustrerend. Ik kan mezelf niet eens helpen. Waarom gaat dit bij anderen wel over en bij mij niet? Ik heb er toch alles aan gedaan?
Ik beet me er helemaal in vast en wilde pas loslaten totdat ik mijn doel “pijnvrij bewegen” had bereikt.
Ik raakte echt gefrustreerd en later besefte ik ook waarom.

Het hebben van controle

Ik ben iemand die van controle houd. Ik plan graag, onderzoek alles wat ik niet begrijp en zodra ik iets voel in mijn lichaam wat niet “normaal” is, zoek ik een oorzaak. Echter ben ik er nu achter dat dit mij alleen maar tegen heeft gewerkt.
In sommige situaties is het fijn om een beetje controle te hebben. Zonder een specifiek plan zal het werk ook maar een rommeltje worden. Echter is het wel eens goed om stil te staan bij de behoefte van controle. Ik verloor de controle over het herstel van mijn lichaam, werd ongeduldig en allerlei gevoelens kwamen bij me op. Ik wilde daar niet naar luisteren en mijn mind begon er van alles van te vinden. Die wilde maar begrijpen waarom het zo lang duurde, begon zich zorgen te maken en begon te verzinnen wat ik nog meer kon doen. Maar nu begrijp ik waarom. Ik kon het niet hebben om geen controle te hebben. Want ik wilde controle houden over alles wat ik voelde. Ik onderdruk het en laat dat nu juist een trigger geven die mijn herstel belemmerd.

Mijn mind is bang, bang mijn gevoel te doorvoelen en controle over de reactie daarop te verliezen.
Maar seriously, wat is er nou zo erg om het niet te voelen? Ik voel wat rare gewaarwordingen en mijn mind wil al weer van start gaan, maar ik doe het niet. Ik let op mijn ademhaling en blijf bij het gevoel. Nu een tijdje verder ben ik gewend aan de verschillende soorten van gevoel en voelt het niet meer als negatief.

Back To Top