Holistische kijk op natuurlijke voetgezondheid bij kinderen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Waar mijn zoontje van 8 maanden zijn voeten nog volmondig ontdekt, er mee speelt en er fascinerend naar kijkt, gebeurt er iets vreemds wanneer we ouder worden. Het gros van de mensen stopt ze weg in schoenen. Schoenen die ook vaak veel te krap zijn. Mensen schamen zich om hun voeten te laten zien. Scheve grote tenen, eeltplakkaten, schimmelnagels. Om nog niet te spreken over de voetklachten die dit veroorzaakt, zeker ook in toenemende mate bij kinderen. De voet van een baby, puur in vorm, onaangetast, zoals de natuur het heeft bedoeld. Wat is er gebeurd met de voet gedurende die jaren?

Al een tijdje wil ik hier over schrijven en ik voel dat het nu tijd is om mij hierover uiten.
Als podotherapeut heb ik dingen geleerd die voor mij nu niet meer kloppen. Er is niet maar één waarheid, er zijn er meer. En het is aan jezelf om te onderzoeken welk pad je hierin wilt bewandelen.


Als je het mij vraagt worden voeten van kinds af aan al te vroeg in te krap, te smal en te stijf schoeisel gepropt en wordt er te weinig op vrije/blote voet gelopen. Waarom? Ik denk omdat we niet weten dat het ook anders kan. Wellicht is het nu de tijd voor een nieuw “normaal” en vernieuwende inzichten.
Het valt mij op tijdens mijn loopbaan als podotherapeut dat de voeten steeds groter en breder worden. Wanneer ik voeten opmeet, komen de mensen die voetklachten hebben vaak in een breedtemaat M uit. Wat eigenlijk betekent dat het geen “normale” confectiemaat is, maar er een aangepaste schoenen indicatie is. Dit terwijl er met de voeten eigenlijk niet zoveel mis is. Wel met de schoen die er omheen gaat. Deze zijn veel te smal. Daarom de vraag. Kloppen de huidige confectiematen nog wel of zijn deze drastisch aan verandering toe?


Toen ik afstudeerde als podotherapeut werd mij geleerd om de kindervoet te corrigeren met stevig schoeisel, een aanpassing in de schoen en eventueel zelfs steunzolen, wanneer de voetjes “teveel” naar binnen kantelen. Nu een aantal jaar later, heb ik ontdekt dat er nog veel meer mogelijk is en wil ik op die stelling terug komen.
Ik heb de voeten van mijn zoontje en bij andere pasgeborenen eens goed bestudeert. Met de vraag ‘hoe heeft de natuur deze nu eigenlijk ontwikkelt’. Wanneer ik er naar kijk is het een voet die uit waaiert. Wanneer ik naar de huidige voet kijk in de praktijk is er weinig van die natuurlijke vorm over. Kan het komen doordat we schoenen zijn gaan dragen die helemaal niet aansluiten bij de natuurlijke voetvorm?


Barefootschoenen als nieuwe standaard?
Barefootschoenen, deze schoenen laten je voeten bewegen zoals het lopen op blote voeten maar biedt wel bescherming tegen scherpe ondergronden en bijvoorbeeld weersinvloeden. Het zijn minimalistische schoenen die veel meer de natuurlijke vorm van de voet aanhouden. Ik draag ze inmiddels al een jaar of vier. Een heel anders perspectief als toen ik van mijn opleiding afstudeerde. Niemand die ooit benoemd heeft dat dit soort schoeisel ook bestaat. En ik moet zeggen; het was een verademing om dit te ontdekken. Schoenen hebben mij nooit lekker gezeten, maar met barefootschoenen voelde ik me weer op vrije voet. Dit moest ik natuurlijk wel trainen, want mijn lichaam was enorm gewend aan te smalle schoenen en schoenen met hielheffing.
Het is mij in ieder geval duidelijk dat ik meer informatie hierover wil delen. De kindervoet, het fysieke en het energetische daarvan. Een holistische kijk. Alles is met elkaar verbonden. Energetisch gezien is het voor kinderen ook fijn om op blote voeten te lopen. Kinderen hebben soms al een flink geboortetrauma wanneer ze hier op aarde landen. Aarding middels blootsvoets lopen helpt het kind zich meer in zijn/haar lichaam te voelen. Ergens heb ik sterk het gevoel dat geboorte en voeten heel erg met elkaar verbonden zijn. De manier hoe je op aarde bent gekomen en hoe je letterlijk in de wereld staat. Maar dit is iets voor later.
Ik ben gewoon heel nieuwsgierig en startte daarom een onderzoek onder barefootdragers en hun beweegredenen om barefootschoenen te gaan dragen. Ik vroeg aan deze mensen in een barefoot community of facebook om mijn enquête in te vullen.

De volledige onderzoeksresultaten met tabellen kun je hier downloaden.

Resultaten ervaringsonderzoek barefootschoenen
Totaal is de enquête ingevuld door 182 mensen. Hiervan was 94% vrouw, 4,9% man en 2% neutraal. Duidelijk dat vrouwen in de meerderheid zijn. Nu kan het zijn dat de community vooral bestaat uit vrouwen of dat er meer vrouwen deze schoenen dragen omdat vrouwenschoenen veel smaller zijn dan mannenschoenen en eerder discomfort ervaren? Misschien nog iets om verder te bekijken.

Onder de deelnemers droeg een kwart al meer dan vier jaar barefootschoenen. De helft tussen de 1-4 jaar en een kwart korter dan een jaar. De leeftijd van de deelnemers is voor 75% tussen de 30-55 jaar.

Dan waar ik vooral nieuwsgierig naar was: Wat is de reden voor het dragen van barefootschoenen?

Ik zet de meeste gegeven antwoorden op een rijtje:

  1. Betere/natuurlijke pasvorm
  2. Voetklachten
  3. Betere aarding
  4. Rug en/of knieklachten
  5. Ik heb ze aanbevolen gekregen
  6. Door mijn kinderen ben ik erin gaan verdiepen en moest het zelf ook proberen
  7. Door mijn vakgebied
  8. Ik draag deze schoenen al mijn hele leven.

Er was slechts één iemand die barefootschoenen al zijn/haar hele leven draagt. Voor de rest waren er heel veel verschillende antwoorden binnengekomen. Het meest gegeven antwoord is de betere pasvorm. Ik lees heel vaak terug; “Het zit gewoon lekker”, “Ik wil niet meer anders” of “door brede voeten ben ik verder gaan kijken”.

Dan gevolgd door voetklachten. Hallux valgus klachten, orthopedische schoenen, zwakker enkels, weinig spierkracht. Zijn genoemde voetklachten.

Rugklachten was ook een antwoord die ik regelmatig terug vond. Waar ik helemaal niet over na had gedacht, maar zeker ook leuk is om terug te lezen is dat mensen zicht erin zijn gaan verdiepen doordat hun kind ging lopen en ze voor barefootschoenen kozen.

Daarnaast was deze enquête ook ingevuld door medisch pedicures en podologen die barefoot dragen vanuit hun vakgebied.

Het grootste gedeelte (77,3%)hoeft helemaal niet te wennen aan barefootschoenen en 87% draagt de schoenen elke dag.

Dan voor mij een interessante vraag over het dragen van steunzolen. Ik was ook benieuwd of mensen hun voeten gingen trainen of direct barefoot zijn gaan dragen. Zie de tabellen en resultaten in het PDF bestand. 

Verder was ik ook benieuwd of ouders die zelf barefootschoenen dragen ook hun kinderen op lieten groeien met het barefoot concept.

De meest voorkomende reden waarom hun kinderen ook barefoot dragen. Is de natuurlijke pasvorm, gevolgd door een betere aardig. Een genoemde reden waarom kinderen het niet dragen is de puberteit, het niet teveel af willen wijken of te hoge kosten.

Dan een stuk over waar koop je die barefootschoenen. Helaas zijn er maar een aantal fysieke winkels die barefootschoenen verkopen. Barefoot and more in Arnhem, Trek in Amsterdam en iedereen loopt in Brugge.

Het grootste deel koopt schoenen online. Als heb ik in de feedback ook terug gekregen dat het bij sommige zowel online als fysiek is.

Dan de stellingen. Deze kun je op de volgende pagina lezen. Ik denk dat de resultaten voor zich spreken.

Als ik iets mocht veranderen aan barefootschoenen dan …

Duidelijk dat hier de Prijs, de verkrijgbaarheid en het uiterlijk genoemd worden.

“Zouden er meer schoenen gemaakt worden en daardoor zou de prijs ook lager komen te liggen.”
“Nog meer aansprekende stijlen, meer mogelijkheden om de schoenen in fysieke winkels te kopen”
“Mooiere modellen en in alle schoenwinkels, moet er nu zo ver voor gaan!!”
“Barefoot sportschoenen zijn vaak gericht op running en trail running. Ergens wel logisch want dat is een natuurlijke vorm van bewegen. Maar ik zou graag barefoot badminton schoenen vinden. Ik durf het niet met de schoenen die ik heb. Vaak zie ik ook mensen die andere sporten doen deze vraag stellen (voetbal, tennis…)”

 

Als ik iets mocht veranderen aan de voetgezondheidszorg dan..

“Meer barefoot winkels, meer bekendheid en training bij reguliere therapeuten”
“ Kennis op school en bij ouders”
“Een meer holistische kijk”
“Waren steunzolen alleen voor zeer ernstige (aangeboren?) afwijkingen en alle podotherapeuten barefooters.”
“Gaan we heel hard weg van de stevige schoenen waarin de boel ook nog eens afgekneld wordt. Zeker voor jongere kinderen. Het zou uitzondering moeten zijn, geen regel. bij ernstige hypermobiliteit kan extra steun wel handig zijn, maar dat is dan de uitzondering.”
“Dat de kennis van wat een normale voet en normale schoen is, zeer wijd verspreid mag worden!”

Dankjewel voor het delen van jullie ervaringen. Het is duidelijk dat de voetgezondheid anders mag. Dat er meer kennis verspreid mag worden, dat er holistisch gekeken mag worden en dat barefootschoenen en het blootvoetslopen standaard tot de opties behoren. Wellicht is niet iedereen klaar voor dit pad of zijn er ziekte beelden die tijdelijk of langdurige een steuntje in de rug (of onder de voeten) behoeven. Maar vooralsnog is noodzakelijk dat er meer holistisch gekeken mag worden. Via dit artikel hoop ik ook een andere invalshoek te kunnen geven.

Met liefdevolle groet,

Linda van der Helm

www.connectingfootsteps.nl